Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Indická tikka masala

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Indická tikka masala

59 min 29 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

565 kcal 45g Bílkoviny 26g Tuky 42g Cukry

Suroviny

kureci-maso, cesnek, zazvor, bily-jogurt, koreni-garam-masala, basmati-ryze, voda, repkovy-olej, rajcata, chilli, rimsky-kmin, mleta-paprika, kureci-vyvar, smetana, maslo, sul, pepr

Instrukce

Nejprve dejte marinovat maso. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm × 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.

Nakrájená kuřecí prsa, prolisovaný česnek i nastrouhaný zázvor dejte do větší mísy, přidejte k nim bílý jogurt, 4 lžíce koření garam masala a pepř a vše promíchejte. Následně mísu zakryjte potravinovou fólií, dejte do lednice a nechte maso alespoň 8 hodin marinovat.

Po uvedené době dejte vařit rýži: Alespoň 3× ji propláchněte pod tekoucí vodou, poté ji dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody, osolte a přiveďte k varu.

Následně ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži nechte dusit 14–15 minut. Poté hrnec stáhněte z ohřevu a rýži nechte ještě 5–10 minut pod pokličkou. Po této době pokličku odstraňte a rýži načechrejte vidličkou.

V průběhu dušení rýže si připravte masovou směs. Vyndejte z lednice mísu s marinovaným masem a ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 3 lžíce oleje.

Následně do hrnce přidejte maso a za občasného míchání ho opékejte 4–5 minut na středním plameni. Poté přidejte rajčatový protlak, mleté chilli, mletý římský kmín a mletou papriku a vše opékejte další 3–4 minuty. Následně přidejte krájená rajčata z plechovky, kuřecí vývar, 1 lžíci koření garam masala, sůl a pepř, vše promíchejte, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte 15–16 minut.

Poté do hrnce přidejte smetanu a máslo a za občasného promíchání směs vařte ještě 3–4 minuty na mírném plameni. Uvařenou směs z hrnce rozdělte na 4 porce a podávejte s dušenou rýží.

Poznámky

Pokud vás lákají pálivá jídla, podávejte jednotlivé porce s čerstvou chilli papričkou nebo s chilli vločkami.