Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Hummus

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Hummus

8 min 0 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

96 kcal 3g Bílkoviny 6g Tuky 7g Cukry

Suroviny

cizrna, cesnek, voda, tahini, citronova-stava, olivovy-olej, sul

Instrukce

Cizrnu sceďte, propláchněte pod proudem studené vody a dejte do mixéru. Česnek oloupejte a přidejte k cizrně. Následně do mixéru přidejte 50 ml vody, tahini, citronovou šťávu a olivový olej a vše rozmixujte dohladka.

Hotový hummus dochuťte solí a podávejte.

* Místo kupované předvařené cizrny z plechovky můžete koupit cizrnu sušenou a uvařit ji doma. Na uvedené množství hummusu budete potřebovat 100 g sušené cizrny. Cizrnu nasypte do větší nádoby, zalijte 2 l vody a nechte máčet 8 hodin (ideálně přes noc). Poté cizrnu slijte, přesypte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte 1,5–2 hodiny na mírném plameni pod pokličkou, dokud cizrna nezměkne. Po uvaření cizrnu sceďte, propláchněte pod proudem studené vody a dále již s cizrnou zacházejte podle výše uvedeného postupu.

Poznámky

Tento recept je na základní, chuťově neutrální hummus. Pro osobitější chuť k výchozím ingrediencím přidejte například sušená rajčata, římský kmín nebo olivy. Doporučit můžeme i vařenou červenou řepu, se kterou bude hummus krásně růžový (do mixéru jí stačí přidat cca 100 g).