Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Hruškový koláč

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Hruškový koláč

70 min 35 min Střední 25 porce

Protože něco sladkého a zároveň nutričně výživného se vždycky hodí mít doma v záloze, jsme tu pro vás s receptem na tento hruškový koláč, který místo mouky obsahuje oblíbené ovesné vločky a místo cukru pár kapek stévie. Dopřejte si s námi malé odlehčení vašeho jídelníčku a pusťte se do jeho přípravy.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

110 kcal 2g Bílkoviny 5g Tuky 14g Cukry

Suroviny

vejce, maslo, stevie, hruska, sul, ovesna-mouka

Instrukce

Připravte si těsto na koláč: ve větší míse smíchejte ovesnou mouku, žloutky, na kostky nakrájené máslo, stévii a špetku soli.

Těsto důkladně propracovávejte tak dlouho, dokud teplem nepovolí máslo, aby se rovnoměrně zapracovalo a v těstě pak nezůstávaly jeho větší kusy.

Pokud se s těstem bude pracovat hůře, přidejte 3–4 lžíce studené vody a propracovávejte dále.

Z těsta vytvarujte kuličku a dejte alespoň na 10 minut do ledničky.

Než se těsto vychladí, připravte si hrušky. Hrušky očistěte, nakrájejte na poloviny a zbavte je jádřinců. Každou polovinu nakrájejte na plátky silné zhruba 2–3 mm a dejte zatím stranou.

Troubu předehřejte na 185 °C.

Vychlazené těsto vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru, aby se nelepilo na váleček: na pracovní plochu položte jeden arch pečicího papíru, dejte na něj těsto, to následně smáčkněte rukou a položte na něj druhý arch papíru. Přes ten pak těsto válejte obvyklým způsobem.

Těsto vyválejte do kruhu (nebo obdélníku) o tloušťce 2–3 mm.

Poté odstraňte vrchní arch pečicího papíru. Doprostřed těsta naskládejte plátky hrušek a kraje nechte volné (stačí 3–4 cm). Volné kraje zahněte směrem do středu, koláč i se spodním pečicím papírem přemístěte na plech a dejte do předehřáté trouby.

Koláč pečte 35–40 minut při teplotě 175–185 °C.

Poznámky

Celý koláč jsme posypali 30 g lískových ořechů a pokapali 2 lžícemi javorového sirupu.