Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Hruškový koláč

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Hruškový koláč

70 min 35 min Střední 25 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

110 kcal 2g Bílkoviny 5g Tuky 14g Cukry

Suroviny

ovesne-vlocky, vejce, maslo, stevie, hruska, sul

Instrukce

Připravte si těsto na koláč: ve větší míse smíchejte ovesné vločky,žloutky, na kostky nakrájené máslo, stévii a špetku soli. Těsto důkladně

propracovávejte tak dlouho, dokud teplem nepovolí máslo, aby se rovnoměrně zapracovalo a v těstě pak nezůstávaly jeho větší kusy.Pokud se s těstem bude pracovat hůře, přidejte 3–4 lžíce studené vody a propracovávejte dále.

Z těsta vytvarujte kuličku a dejte alespoň na 10 minut do ledničky.

Než se těsto vychladí, připravte si hrušky. Hrušky očistěte, nakrájejte na poloviny a zbavte je jádřinců. Každou polovinu nakrájejte na plátky silné zhruba 2–3 mm a dejte zatím stranou.

Troubu předehřejte na 185 °C.

Vychlazené těsto vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru, aby se nelepilo na váleček: na pracovní plochu položte jeden arch pečicího papíru, dejte na něj těsto, to následně zmáčkněte rukou a položte na něj druhý arch papíru. Přes ten pak těsto válejte obvyklým způsobem. Těsto vyválejte do kruhu (nebo obdélníku)o tloušťce 2–3 mm.

Poté odstraňte vrchní arch pečicího papíru. Doprostřed těsta naskládejte plátky hrušek a kraje nechte volné (stačí 3–4 cm). Volné kraje zahněte

směrem do středu, koláč i se spodním pečicím papírem přemístěte na plech a dejte do předehřáté trouby. Koláč pečte 35–40 minut při teplotě 175–185°C.

Poznámky

TIP: Celý koláč jsme posypali 30 g lískových ořechů a pokapali 2 lžícemi javorového sirupu.

*Pro veganskou variantu nahraďte žloutky 2 lžičkami rozmixovaného mlněného semínka smíchaného s vodou a máslo kokosovým olejem.