Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Hovězí casserole se zelím

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Hovězí casserole se zelím

93 min 58 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

543 kcal 37g Bílkoviny 19g Tuky 55g Cukry

Suroviny

zeli, cibule, mrkev, cesnek, olivovy-olej, hovezi, rajcata, ryze, horcice, voda, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si připravte zelné listy.

Hlávku zelí omyjte, odstraňte z ní případné nečistoty a následně ji rozeberte na jednotlivé listy.

Poté si nachystejte mísu, vezměte si nůž a u každého listu na vnější straně seřízněte tvrdý bílý stonek na menší tloušťku, aby nevyčníval do prostoru.

Takto upravené listy postupně skládejte do nachystané mísy.

Až dokončíte přípravu listů, připravte si masovou směs.

Červenou cibuli nakrájejte najemno a mrkev a česnek nastrouhejte na jemném struhadle. Následně si ve větším hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni.

Poté do hrnce přidejte mleté maso, nastrouhanou mrkev a česnek, rajčatový protlak, sůl a pepř a vše opékejte dalších 5–6 minut.

Nakonec do hrnce přidejte syrovou rýži, krájená rajčata z plechovky, dijonskou hořčici a 250 ml vody, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs nechte vařit 5–6 minut na středním plameni. Poté hrnec odstavte.

Nyní si dejte předehřívat troubu na 190 °C, připravte si mísu se zelnými listy a nachystejte si zapékací nádobu o výšce alespoň 20 cm, délce 30 cm a šířce 25 cm. Na dno této nádoby naskládejte část zelných listů, na ně navrstvěte část masové směsi, na směs naskládejte další listy a takto pokračujte se střídáním jednotlivých vrstev, dokud nespotřebujete veškeré listy i směs (navrchu by měla skončit vrstva listů).

Následně celou nádobu zakryjte alobalem, vložte do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut při 185–190 °C.

Po uvedené době odstraňte alobal a pečte dalších 5–8 minut při stejné teplotě.

Zapečenou směs rozdělte na 4 porce a podávejte.