Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Guláš s chlebem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Guláš s chlebem

179 min 151 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

519 kcal 33g Bílkoviny 23g Tuky 43g Cukry

Suroviny

repkovy-olej, hovezi, cibule, mleta-paprika, majoranka, rajcata, kmin, bobkovy-list, voda, kvaskovy-chleb, sul, pepr

Instrukce

Nejprve ve větším hrnci rozehřejte 3 lžíce řepkového oleje.

Jakmile je olej rozehřátý, přidejte na kostky nakrájené maso, sůl a pepř a na silném plameni opékejte 5–8 minut.

Mezitím oloupejte a najemno nakrájejte cibuli. Jakmile je maso zlatavé, vyndejte jej z hrnce, plamen snižte na mírný až střední a přidejte nakrájenou cibuli, kterou opékejte 4–6 minut.

Následně zvyšte plamen na silný, přidejte zpátky maso společně s mletou paprikou, majoránkou, rajčatovým protlakem a mletým kmínem a vše opékejte 1–2 minuty.

Poté přidejte 3 bobkové listy, přilijte 1 l vody a přiveďte k varu. Až se voda začne vařit, snižte plamen na mírný, hrnec přikryjte pokličkou a směs vařte cca 90 minut.

Po uplynutí času pokličku odkryjte a nechte zredukovat tekutinu, aby guláš zhoustl, 30–45 minut na mírném až středním plameni nebo dokud maso nezměkne.

Hotový guláš odstavte z plamene, dochuťte solí a pepřem a podávejte s kvasovým chlebem.

Poznámky

Každou porci guláše doporučujeme servírovat s čerstvou cibulí nakrájenou na tenké plátky. Můžete si také před podáváním ještě krátce opéct kvasový chléb, aby byl křupavý – péct ho můžete v toustovači anebo 3–4 minuty v troubě při 195–200 °C.