Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Grilovaný lilek s tahini omáčkou a nakládanou cibulí

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Grilovaný lilek s tahini omáčkou a nakládanou cibulí

37 min 7 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

146 kcal 7g Bílkoviny 6g Tuky 15g Cukry

Suroviny

voda, trtinovy-cukr, vinny-ocet, cibule, tahini, bily-jogurt, rimsky-kmin, citron, lilek, olivovy-olej, petrzelova_nat, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si důkladně rozpalte gril.

Do uzavíratelné nádoby dejte 50 ml vody, cukr a ocet a vše zamíchejte tak, aby se cukr rozpustil. Do připraveného nálevu poté vložte červenou cibuli a nechte alespoň 15 minut marinovat.

Mezitím si připravte misku, vložte do ní pastu tahini, jogurt, kmín, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř, přilijte 50 ml vody a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou omáčku dejte do chladu a vyčkejte s ní na podávání.

Lilky podélně rozdělte na 4 kusy, osolte a nechte 5 minut vypotit. Po uplynutí času je osušte, potřete olivovým olejem a vložte na gril slupkou směrem dolů. Gril přiklopte a lilky zprudka grilujte 6–7 minut.

Teplé lilky přesuňte na talíř a pokapejte je tahini omáčkou. Marinovanou cibuli vyndejte z nálevu a položte ji na lilek. Nakonec celý pokrm posypte hladkolistou petrželovou natí, dle chuti osolte a opepřete a podávejte.