Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Grilovaná mrkev s citronovou kůrou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Grilovaná mrkev s citronovou kůrou

34 min 19 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

175 kcal 2g Bílkoviny 11g Tuky 16g Cukry

Suroviny

mrkev, tymian, maslo, olivovy-olej, citron, pazitka, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a rozpalte si gril.

Všechnu mrkev omyjte, zbavte stopky a podélně rozpulte. Poté ji dejte do vroucí vody a vařte na středním plameni 8–10 minut (záleží na velikosti mrkve). Mrkev by po uvaření měla být stále lehce křupavá.

Mezitím co se vaří mrkev, si připravte hořčičný dip. Ten následně zakryjte potravinovou fólií a vložte do lednice. Po uvaření mrkev okamžitě prudce zchlaďte (nejlépe v míse s ledem, popřípadě pod tekoucí studenou vodou). Takto připravenou mrkev přesuňte na rozpálený gril a zprudka grilujte 8–9 minut. V průběhu grilování ji alespoň jednou otočte.

Mezitím si připravte marinádu: Ve větší míse smíchejte tymián, máslo, olej, citronovou kůru, sůl a pepř a vše promíchejte.

Jakmile bude mít mrkev hnědou barvu, přesuňte ji z grilu do mísy s marinádou a důkladně promíchejte, tak aby byla celá pokrytá. Poté ji společně s hořčičným dipem dejte na talíř, posypte pažitkou a podávejte.

Poznámky

Grilovaná mrkev se výborně hodí jako příloha k masu. Hotovou mrkev můžete ještě posypat balkánským sýrem, popřípadě sýrem feta nebo podávat s hořčičným dresinkem.