Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Francouzský salát Niçoise

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Francouzský salát Niçoise

40 min 15 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

386 kcal 26g Bílkoviny 22g Tuky 20g Cukry

Suroviny

brambor, rajcata, salat-little-gem, vejce, fazolove-lusky, cerne-olivy, tunak, sul

Instrukce

Nejprve dejte vařit brambory: Důkladně je omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (ale neloupejte), poté je vložte do menšího hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.

Mezitím nakrájejte rajčata na čtvrtiny a salát Little Gem na menší kousky. Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, snižte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 14⁠–⁠15 minut.

Během vaření brambor si uvařte vejce: Vložte je do menšího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte 7⁠–⁠8 minut na středním až silném plameni. Po uvaření vejce prudce zchlaďte ve studené vodě.

Přibližně 2 minuty před koncem vaření brambor k nim do hrnce přidejte fazolové lusky. Až se brambory a fazolové lusky dovaří, sceďte je a zchlaďte pod tekoucí vodou. Poté každou uvařenou bramboru rozkrojte na poloviny.

Nyní si připravte dresink: Česnek oloupejte a prolisujte do větší mísy, přidejte k němu vinný ocet, dijonskou hořčici, olivový olej, sůl a pepř a celou směs důkladně vyšlehejte metličkou.

Následně do mísy ke dresinku přidejte nakrájené brambory, uvařené fazolové lusky a černé olivy. Tuňáka sceďte a také přidejte do mísy. Poté do mísy přidejte nakrájená rajčata a salát Little Gem a celý obsah mísy promíchejte.

Nakonec nakrájejte vychladlá vejce na čtvrtiny. Salát z mísy rozdělte na 4 porce, do každé přidejte 3 kousky vajec a podávejte.

* Můžete nahradit 2 většími bramborami varného typu C (2× cca 150 g).