Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Francouzský palačinkový dort

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Francouzský palačinkový dort

125 min 80 min Střední 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

408 kcal 15g Bílkoviny 16g Tuky 45g Cukry

Suroviny

lesni-ovoce, trtinovy-cukr

Instrukce

Nejdříve si připravte směs na ovocnou vrstvu: Mražené lesní ovoce nasypte do hrnce a zahřívejte cca 10⁠–⁠15 minut na středním plameni, dokud nepovolí a nepustí šťávu.

Následně plamen ztlumte na mírný až střední stupeň a ovoce vařte za občasného promíchání dalších 25⁠–⁠30 minut, dokud směs nezhoustne.

Poté hrnec odstavte, do uvařeného ovoce vmíchejte třtinový cukr a vzniklou směs dejte alespoň na 1 hodinu chladit do lednice.

Během chladnutí ovocné směsi připravte palačinky: Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku a kypřicí prášek, přidejte polotučné mléko, 1 lžíci oleje, med a vejce a ručním šlehačem celou směs šlehejte 1–2 minuty, dokud nevznikne hladké těsto.

Poté si v menší pánvi (⌀ cca 20 cm) na mírném plameni rozehřejte 1 lžíci oleje a z připraveného těsta upečte palačinky – do pánve vždy nalijte tenkou vrstvu těsta, opékejte cca 60–90 sekund, dokud se v těstě neobjeví bublinky, poté palačinku obraťte a opékejte dalších 30–60 sekund.

Hotové palačinky pokládejte na talíř a po dopečení poslední palačinky je nechte zcela vychladnout (potrvá to 10–15 minut).

Mezitím si ve větší míse metličkou vyšlehejte všechny ingredience na krém.

Jakmile palačinky vychladnou a zároveň uplyne potřebná doba chlazení ovocné směsi, vyndejte z lednice ovocnou směs a začněte skládat dort: Nachystejte si velký talíř, dejte na něj palačinku a potřete ji tenkou vrstvou krému a ovocné směsi.¨

Potřenou palačinku přiklopte další palačinkou, kterou opět potřete krémem a ovocnou směsí. Tímto způsobem na sebe postupně navrstvěte všechny palačinky a všechen krém i ovocnou směs.

Dort nechte před podáváním alespoň 30 minut odležet v lednici.

Po uvedené době dort ozdobte čerstvým lesním ovocem a podávejte.

Poznámky

Dort můžete ozdobit také několika lístky čerstvé máty.