Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Francouzské gratinované brambory (gratin dauphinois)

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Francouzské gratinované brambory (gratin dauphinois)

137 min 97 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

279 kcal 4g Bílkoviny 16g Tuky 29g Cukry

Suroviny

brambor, maslo, cesnek, muskatovy-orisek, smetana, sul, pepr

Instrukce

Brambory oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dále si připravte 2 pánve vhodné do trouby – jednu vyšší, o průměru cca 25 cm, a jednu o něco menší, běžné výšky, o průměru cca 20 cm.

Následně dejte předehřívat troubu na 170 °C a vezměte si menší rendlík. Do rendlíku dejte máslo a rozpusťte ho na mírném ohřevu (potrvá to 2–3 minuty). Rozpuštěné máslo přelijte do větší mísy.

Poté oloupejte česnek, prolisujte ho do mísy k máslu, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř a promíchejte.

Následně do mísy přidejte nakrájené brambory a opět promíchejte. Takto ochucené brambory naskládejte do větší z připravených pánví, přilijte k nim smetanu, povrch směsi zakryjte pečicím papírem a navrch položte menší z pánví, aby brambory byly zatížené. Do vrchní pánve můžete nasypat sušený hrách, aby byla ještě těžší.

Připravené pánve s bramborami vložte do vyhřáté trouby a pečte 60–65 minut při 165–170 °C. Po této době z brambor sundejte vrchní pánev a sloupněte pečicí papír, teplotu v troubě zvyšte na 215–220 °C a pečte dalších 20–25 minut, dokud brambory na povrchu nezezlátnou.

Upečené brambory vyndejte z trouby, znovu je zakryjte pečicím papírem a znovu je zatižte menší pánví. Poté je přemístěte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.

Až budete chtít brambory podávat, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte si pečicím papírem plech.

Vychlazenou bramborovou směs vyndejte z lednice, nakrájejte ji na 4 porce, ty dejte na vyložený plech a zahřívejte v troubě 5–7 minut při 180–185 °C. Po ohřátí brambory ihned podávejte.