Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Francouzská pórková polévka (vichyssoise)

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Francouzská pórková polévka (vichyssoise)

113 min 23 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

214 kcal 5g Bílkoviny 13g Tuky 19g Cukry

Suroviny

porek, brambor, maslo, zeleninovy-vyvar, led, smetana, muskatovy-orisek, pazitka, sul, pepr

Instrukce

Pórky důkladně očistěte a nakrájejte na silnější kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky (2 cm × 2 cm).

Následně si ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte nakrájený pórek a opékejte 4⁠–⁠6 minut na středním plameni.

Poté do hrnce přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar, sůl a pepř, hrnec přiklopte pokličkou a přiveďte na silném plameni k varu. Poté plamen snižte na střední stupeň a směs vařte 15⁠–⁠17 minut, dokud brambory zcela nezměknou.

Po uvedené době vypněte ohřev pod hrncem a obsah hrnce rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

Výslednou směs přelijte do menší z připravených mís, tu zasuňte do mísy s ledem a polévku vytrvale míchejte tak dlouho, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Během míchání do polévky zapracujte smetanu a muškátový oříšek.

Jakmile polévka dosáhne pokojové teploty, přemístěte ji do lednice a zde ji nechte 45–60 minut chladit.

Mezitím si najemno nakrájejte pažitku. Vychlazenou polévku rozdělte na 4 porce, posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.