Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Focaccia s rozmarýnem a rajčaty

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Focaccia s rozmarýnem a rajčaty

67 min 22 min Snadné 5 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

250 kcal 8g Bílkoviny 9g Tuky 32g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, voda, drozdi, trtinovy-cukr, olivovy-olej, rozmaryn, susena-rajcata, sul

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 200–205 °C, připravte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte jej pečicím papírem.

Do větší mísy nasypte oba druhy mouky a přidejte 150 ml vlažné vody, sušené droždí, třtinový cukr, 30 ml olivového oleje, sušený rozmarýn a najemno nasekaná sušená rajčata.

Pomocí rukou vypracujte těsto. Těsto by mělo být pružné a po zpracování by se z něho měl snadno vytvořit bochánek. Pokud je těsto moc řídké, přidejte mouku.

Z hotového těsta vytvarujte bochánek a ponechte jej v míse. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a bochánek nechte 30 minut odležet.

Po uplynutí času z těsta vytvarujte ovál o délce cca 30 cm a výšce 2 cm. Ovál těsta poté přesuňte na připravený plech a na plechu do těsta udělejte pomocí prstů nepravidelné důlky o hloubce cca 0,5 cm.

Nakonec těsto potřete zbylým olejem a vložte na 18–22 minut do trouby předehřáté na 200–205 °C.

Upečenou focacciu vyjměte z plechu, nechte alespoň 20 minut vychladnout a následně podávejte.

Poznámky

Podobám servírování se meze nekladou. Focacciu můžete podávat například k zeleninovým salátům, masu, sýrům, nebo si ji můžete vychutnat samotnou. V mističce můžete smíchat olivový olej s trochou balzamikového octa a focacciu do něj pak už jen namáčet.