Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Fazolky na smetaně

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Fazolky na smetaně

27 min 20 min Snadné 3 porce

Když se vám na talíři objeví zelené fazolky, rázem je o něco hezčí, nemyslíte? Nejsou lákavé jen pro svou zářivou barvu, ale také pro svůj obsah cenných minerálů a vitamínů B a C. Dají se využít jako samostatná příloha k jídlu anebo je lze doplnit třeba smetanou jako v tomto receptu.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

316 kcal 8g Bílkoviny 23g Tuky 22g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, maslo, cibule, spaldova-mouka, mleko, smetana, muskatovy-orisek, ocet, fazolove-lusky, sul, pepr

Instrukce

Nejprve nechte rozmrznout zelené fazolové lusky.

Mezitím ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a máslo.

Do hrnce s rozpáleným tukem následně vložte najemno nakrájenou cibuli a opékejte 3–4 minuty na středním plameni.

Poté k cibuli přisypte 1 lžíci špaldové mouky a opékejte 1–2 minuty za stálého míchání na středním plameni tak, aby vznikla světlá jíška.

Jakmile máte hotovou jíšku, ztlumte plamen na mírný, přilijte 250 ml polotučného mléka, 120 ml smetany, přisypte muškátový oříšek, sůl a pepř a za stálého míchání vařte 9–10 minut, dokud směs nezhoustne.

V momentě, kdy smetanová směs zhoustne, přidejte 1 lžičku kvasného octa a fazolové lusky. Promíchejte a společně provařte 3–4 minuty na středním plameni.

Hotové fazolky na smetaně rozdělte na jednotlivé porce a podávejte.

Poznámky

Fazolky na smetaně podávejte s vařenými bramborami a čerstvou řeřichou.