Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Dýňová polévka s mrkví a zázvorem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Dýňová polévka s mrkví a zázvorem

90 min 50 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

229 kcal 3g Bílkoviny 15g Tuky 23g Cukry

Suroviny

mrkev, maslova-dyne, repkovy-olej, cesnek, zazvor, zeleninovy-vyvar, smetana, koriandr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

Mrkev oloupejte, nakrájejte na kolečka a rozprostřete na plech. Dýni očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte na plech k mrkvi. Dýni s mrkví pokapejte 2 lžícemi řepkového oleje, osolte, opepřete a dejte péct na 40–50 minut do trouby předehřáté na 175–180 °C.

Mezitím oloupejte česnek se zázvorem. Česnek poté nakrájejte na plátky a zázvor nastrouhejte najemno. V hrnci rozehřejte 1 lžíci řepkového oleje a česnek se zázvorem opékejte 1–2 minuty na mírném plameni. Poté do hrnce přilijte 600 ml zeleninového vývaru a vařte 10–15 minut na středním plameni.

Po upečení plech vyndejte z trouby a do hrnce přidejte všechnu pečenou mrkev, ½ množství pečené dýně a 150 ml smetany na vaření. Celý obsah hrnce rozmixujte dohladka a nakonec přidejte zbylou dýni, sůl a pepř. Hotovou dýňovou polévku rozdělte do 4 talířů a každou porci podávejte s čerstvým koriandrem.

Poznámky

Dle potřeby polévku nařeďte větším množstvím vývaru. Polévku jsme podávali s opraženými kešu ořechy.