Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Dýňová granola

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Dýňová granola

95 min 25 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

225 kcal 7g Bílkoviny 4g Tuky 37g Cukry

Suroviny

ovesne-vlocky, dynove-pyre, brusinky, trtinovy-cukr, pernikove-koreni

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech (40 cm × 30 cm) a vyložte ho pečicím papírem.

Ve větší misce důkladně smíchejte ovesné vločky, dýňové pyré, nakrájené brusinky, třtinový cukr a perníkové koření. Výslednou směs přemístěte na vyložený plech, vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 175–180 °C.

Po upečení vyndejte granolu z trouby a nechte ji na plechu vychladnout (potrvá to cca 1 hodinu). Vychladlou granolu přemístěte do uzavíratelné nádoby s dobře těsnícím uzávěrem a skladujte ji při pokojové teplotě – v těchto podmínkách vám

granola vydrží až 2 měsíce.

Poznámky

*Na dýňové pyré budete potřebovat 300 g očištěné dužiny z dýně hokkaidó.

Dužinu nakrájejte na kostky o velikosti cca 2 cm × 2 cm, v hrnci si přiveďte k varu 700 ml vody a nakrájenou dužinu uvařte doměkka (mělo by postačit 15–20 mi nut varu na středním plameni). Poté slijte přebytečnou vodu a obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Z uvedeného množství dýně vznikne cca 300 g pyré – zbytek, který vám zůstane po přípravě dýňové granoly, můžete zamrazit ve formičkách na led a podle potřeby využít později. V mrazáku vám pyré vydrží nejméně 3 měsíce.

Příprava snídaňové misky s granolou: Do servírovací misky dejte 150 g odtučněného tvarohu, 2 lžičky mandlového másla, 1 porci dýňové granoly a nakonec 100 g čisté dužiny z grepu.