Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Dvojctihodné koláče

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Dvojctihodné koláče

215 min 35 min Náročné 15 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

306 kcal 9g Bílkoviny 13g Tuky 38g Cukry

Suroviny

mleko, cerstve-drozdi, trtinovy-cukr, spaldova-mouka, vejce, maslo, sul

Instrukce

Nejprve zadělejte těsto. Do hrnečku nalijte vlažné mléko a rozdrobte do něj droždí. Poté přidejte 1 lžičku z připravených 40 g třtinového cukru a hrneček nechte 15–20 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek.

Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem, do zadělávací nádoby prosejte špaldovou mouku a přidejte 2 vejce, 80 g rozpuštěného másla, špetku soli a zbylých cca 36 g třtinového cukru.

Až v hrnečku vzejde kvásek, přilijte ho do nádoby, zapněte robot a směs nechte hníst cca 20–25 minut. Poté nádobu s hotovým těstem zakryjte potravinářskou fólií, dejte na teplé místo a zde nechte těsto 1,5–2 hodiny kynout, dokud nezvětší svůj objem alespoň na 2,5násobek.

Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku: všechny potřebné ingredience na danou směs vždy smíchejte v samostatné misce (směs na tvarohovou náplň vyšlehejte metličkou, směs na drobenku zpracujte rukama) a obě misky dejte zatím do lednice.

Po vykynutí těsta si dejte předehřívat troubu na 180 °C, vyložte si pečicím papírem plech, těsto přemístěte na vál či kuchyňskou linku a nachystejte si tvarohovou náplň, povidla a drobenku.

Následně začněte tvořit koláče: z těsta vždy odtrhněte kousek velký asi jako dlaň, v rukou ho vymačkejte do kruhu, doprostřed dejte 1 lžičku náplně (ať už tvarohové směsi, nebo povidel) a těsto kolem ní zabalte.

Výsledný bochánek dejte na vyložený plech, navrchu ho smáčkněte lžičkou a do vzniklé prohlubně dejte 1 lžičku druhé z náplní. Takto postupujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto, tvarohovou náplň i povidla; zároveň můžete podle libosti střídat pořadí jednotlivých náplní (vnitřní náplň tedy může být tvarohová a svrchní povidlová, ale také obráceně). Uvedené množství ingrediencí by mělo vystačit na 15 koláčů.

Připravené koláče ještě posypte drobenkou, následně plech vložte do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut při 170–180 °C dozlatova.