Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Dort Pavlova

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Dort Pavlova

110 min 95 min Náročné 8 porce

Tato nadýchaná pochoutka potěší zejména všechny bezlepkáře, nenajdete v ní totiž žádnou mouku! Korpus tvoří nadýchaný sníh z vaječných bílků a o další přísun bílkovin se postará lahodný tvarohový krém. Dejte na nás, dort Pavlova krásně vypadá a ještě lépe chutná!

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

102 kcal 10g Bílkoviny 2g Tuky 11g Cukry

Suroviny

vejce, erythritol, jablecny-ocet, vanilkovy-extrakt

Instrukce

Troubu předehřejte na 100 °C.

Připravte si vodní lázeň: potřebujete 2 hrnce (jeden větší, druhý menší) anebo hrnec a menší varnou nádobu.

Do většího hrnce nalijte trochu vody – jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna menší nádoby. Vodu v hrnci přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na střední ohřev.

Následně do hrnce zasuňte menší hrnec (nebo varnou nádobu), do něj dejte bílky, začněte je šlehat a za stálého šlehání k bílkům postupně přidávejte erythritol, ocet a vanilkový extrakt.

Směs šlehejte 5–7 minut, dokud se nevytvoří pevný, lesklý sníh: když z něj vytáhnete metličky, měly by po nich ve sněhu zůstat špičky, které se téměř neohýbají dolů.

Vyložte si plech pečicím papírem, přemístěte na něj vyšlehaný sníh a uhlaďte ho do kruhu o průměru cca 30 cm.

Plech dejte do předehřáté trouby a sněhový korpus nechte sušit 1,5–2 hodiny při 100 °C. Poté troubu vypněte (neotvírejte!) a korpus nechte v zavřené troubě zcela vychladnout – potrvá to několik hodin, můžete ho však v troubě nechat i do druhého dne.

Hotový korpus poznáte tak, že když sáhnete na jeho povrch, bude zcela suchý a nic se vám nepřilepí na prsty.

Před podáváním si připravte krém.

V misce smíchejte tvaroh s medem, rozkrojte si vanilkový lusk, špičkou nože seškrábněte semínka z ½ lusku a přidejte je do tvarohové směsi.

Připravený krém navrstvěte pomocí lžíce doprostřed vychladlého korpusu a pavlovu dozdobte jahodami a nasekanými pistáciemi.

Poznámky

TIP: Pokud chcete mít tvar pavlovy stejný jako na fotografii, vezměte si ještě před pečením korpusu lžíci a vytahujte s ní tekutý sníh po stranách korpusu směrem nahoru. Poté již postupujte podle základního návodu.