Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Domácí kečup

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Domácí kečup

48 min 40 min Snadné 13 porce

Ke steaku nebo domácím hranolkům neodmyslitelně patří variace dipů a omáček. Dá se jich připravit spoustu od těch základních až po ty bylinkové. Jednou ze základních je právě kečup, který prostě nemůže chybět. Vyrobte si s námi svůj domácí a poctivý, chutná skvěle.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

62 kcal 1g Bílkoviny 2g Tuky 11g Cukry

Suroviny

jablko, cibule, olivovy-olej, trtinovy-cukr, rajcata, ocet, mleta-paprika, hrebicek, bobkovy-list, nove-koreni, sul, pepr

Instrukce

Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli nakrájejte najemno.

Do většího hrnce dejte olej, cibuli, 25 g cukru a protlak a za stálého míchání restujte 2–3 minuty na mírném plameni, dokud směs nezkaramelizuje. Následně do hrnce vložte jablko, 1 minutu restujte a poté zalijte rajčaty.

Přidejte ocet podle chuti (4–6 lžic), sůl, papriku, hřebíček, bobkový list, nové koření a pepř. Hrnec přiklopte pokličkou a vařte 30–35 minut na mírném plameni.

Mezitím si nachystejte zavařovací skleničky (2× 200–250 ml).

Po uvaření do směsi přisypte zbytek cukru a promíchejte.

Sejměte z plamene a rozmixujte dohladka.*

Přeceďte přes sítko, nalijte do připravených zavařovacích skleniček a nechte na lince víčkem dolů vychladnout.

* Pokud chcete kečup hustší, vraťte jej po rozmixování do hrnce a na mírném plameni za občasného míchání vařte ještě 5–15 minut, dokud kečup nedosáhne preferované konzistence.