Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Domácí focaccia

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Domácí focaccia

135 min 25 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

294 kcal 9g Bílkoviny 8g Tuky 46g Cukry

Suroviny

mleko, trtinovy-cukr, cerstve-drozdi, spaldova-mouka, olivovy-olej, voda, rozmaryn, tymian, sul

Instrukce

Do menšího hrnečku odlijte 50 ml vlažného mléka.

Poté do hrnečku přidejte třtinový cukr, rozdrobte do něj droždí a vše důkladně promíchejte.

Následně si do větší mísy prosejte špaldovou mouku, udělejte v ní důlek a do něj nalijte nejprve 1 lžíci olivového oleje a poté celý obsah hrnečku. Následně mísu přikryjte potravinářskou fólií, přemístěte na teplé místo a nechte alespoň 30 minut odležet, aby v důlku v mouce stačil vzejít kvásek – za uvedenou dobu by se měl objem směsi z hrnečku přinejmenším 3× zvětšit.

Až v míse vzejde kvásek, přidejte do něj zbylých 50 ml vlažného mléka, 200 ml vody, sušený rozmarýn, sušený tymián a 1 lžičku soli.

Následně z celé směsi v míse vypracujte hnětením kompaktní těsto (ideálně s pomocí kuchyňského robotu s hnětacím nástavcem – hníst však můžete i ručně pomocí obyčejné vařečky; ruční hnětení potrvá přibližně 15–20 minut). Těsto je hotové ve chvíli, kdy se odlepuje od stěny nádoby.

Poté mísu opět zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte alespoň 30 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a nachystejte si menší plech (cca 30 cm × 20 cm), který vyložte pečicím papírem.

Po vykynutí rozdělte těsto napůl a z každé poloviny vytvořte ovál.

Následně každý ovál nejprve vyválejte válečkem na plát silný cca 1 cm, poté ho přemístěte na vyložený plech a prsty vytlačte po celém povrchu těsta nepravidelně rozmístěné menší důlky.

Nyní si připravte 1 snítku čerstvého rozmarýnu a 1 snítku čerstvého tymiánu, každou snítku rozdělte na několik menších částí a jednotlivé části snítek jemně vmáčkněte do obou plátů těsta na plechu.

Nakonec pomocí mašlovačky potřete oba pláty celkem 2 lžícemi olivového oleje a nechte těsto ještě cca 10 minut kynout.

Po uvedené době přemístěte plech do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 190–200 °C.

Na posledních 7 minut pečení ztlumte teplotu na 180 °C.

Upečené focaccie skladujte v suchu zabalené do utěrky a spotřebujte do 2 dnů. Každá focaccia by měla vystačit na 3 porce