Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Domácí chleba

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Domácí chleba

195 min 50 min Snadné 15 porce

Není nad čerstvý, voňavý, ještě teplý chléb, na kterém si můžete pochutnat s oblíbenou marmeládou nebo pomazánkou. Proč si tedy chléb neupéct rovnou doma? Není to nic složitého, podle našeho návodu to zvládnete raz dva.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

117 kcal 5g Bílkoviny 3g Tuky 17g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, cerstve-drozdi, trtinovy-cukr, voda, slunecnicove-seminko, lnene-seminko, sul

Instrukce

Nejprve si obě mouky smíchejte ve větší míse, kde posléze budete těsto hníst.

V menší misce pomocí vidličky rozmačkejte droždí s cukrem, dokud nevznikne tekutá pasta. Přilijte vodu a 4 lžíce směsi mouk, zamíchejte a nechte kynout 15 minut při pokojové teplotě.

Do mísy s moukami přidejte sůl a slunečnicová a lněná semínka. Promíchejte a přidejte směs s droždím. Pomocí vařečky nebo stolního mixéru hněťte 5–8 minut, dokud se těsto nespojí a nebude hladké.

Vzniklé těsto přendejte na stůl a vytvarujte ho do kuličky. Poté jej vraťte do mísy a nechte kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.

Před koncem kynutí si připravte formu na chleba (cca 20 cm × 8 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Vykynuté těsto dejte na hnětací plochu a pomocí prstů jej rozprostřete na tenčí čtverec (cca 20 cm × 20 cm). Ten posléze srolujte, vložte do připravené formy na chleba a nechte kynout cca 45 minut až 1 hodinu (dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem). 10 minut před koncem kynutí předehřejte troubu na 200 °C.

Jakmile bude těsto vykynuté a trouba nahřátá, teplotu trouby snižte na 175–180 °C, těsto do trouby vložte a pečte 45–50 minut, dokud chléb nebude zlatavý a na povrchu tvrdý.

Po upečení chléb vytáhněte a nechte 20 minut vychladnout ve formě. Poté jej z formy vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce (cca 1 hodinu).

Poznámky

Do chleba můžete přidat libovolná jiná semínka nebo oříšky.