Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Domácí celozrnné loupáky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Domácí celozrnné loupáky

135 min 25 min Střední 20 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

154 kcal 5g Bílkoviny 4g Tuky 24g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, kokosovy-cukr, mleko, maslo, vejce, susene-drozdi, mak

Instrukce

Do větší mísy prosejte 550 g špaldové mouky, přidejte kokosový cukr a vše promíchejte.

Uprostřed vzniklé směsi udělejte důlek, do kterého přidejte teplé mléko, rozpuštěné máslo, 2 vejce a sušené droždí. Poté celý obsah mísy důkladně promíchejte a prohněťte vařečkou (anebo ho zpracujte v kuchyňském robotu s hnětacím nástavcem); až se směs začne odlepovat od stěn mísy, přikryjte celou mísu potravinářskou fólií, dejte ji na teplé místo a zde nechte těsto 1 hodinu kynout.

Mezitím si připravte větší plech, který vyložte pečicím papírem, a pomoučete si pracovní plochu 10 g špaldové mouky.

Vykynuté těsto rozdělte napůl. Jednu z polovin přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a válečkem těsto vyválejte na kruhový plát o tloušťce cca 6 mm.

Plát rozkrájejte na 10 stejně velkých trojúhelníků a z těch vytvarujte loupáky – každý troj-úhelník nejprve smotejte od nejdelší strany směrem k vrcholu, poté ho zahněte do tvaru podkovy a opatrně přemístěte na vyložený plech.

Následně si opět pomoučete pracovní plochu 10 g špaldové mouky, vyválejte si druhou polovinu těsta a stej-ným způsobem jako předtím z těsta vytvořte dalších 10 loupáků.

Poté si v misce pomocí vidličky rozšlehejte 1 vejce, vezměte si mašlovačku a rozšlehaným vejcem potřete všech 20 loupáků.

Nakonec všechny loupáky posypte mákem, plech zakryjte potravinářskou fólií a nechte loupáky ještě 30 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C.Po uvedené době sundejte z plechu fólii, vložte plech do přede-hřáté trouby a pečte 20–25 minut při 170 °C