Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Domácí celozrnná pizza

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Domácí celozrnná pizza

90 min 30 min Střední 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

443 kcal 13g Bílkoviny 4g Tuky 97g Cukry

Suroviny

rajcata, bazalka, cesnek, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si připravte těsto.

Vezměte si velkou mísu a nalijte do ní 1 litr vlažnévody. Přidejte sušené droždí společně s medem a rukama nebo metličkou

obojí rozmíchejte ve vodě. Přidejte olivový olej a opět promíchejte. Následně začněte do mísy za stálého míchání po troškách přisypávat zhruba 600 g

špaldové mouky. Nakonec přisypte 20 g soli a zbývající mouku a vypracujtekompaktní lepivé těsto.

Těsto vyklopte na pracovní desku a zasypejte trochou špaldové mouky. Mouku zapracujte, z těsta vytvarujte kuličku, překryjte potra vinovou fólií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.

Po vykynutí těsto cukrářskou stěrkou nebo nožem rozdělte na 8 stejných dílků(pro přesné rozdělení si těsto můžete předem zvážit a spočítat si průměrnou váhu 1 dílku).

Z jednotlivých dílků vytvořte kuličky, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, překryjte potravinovou fólií a utěrkou a nechte kynout další

1 hodinu.

Než těsto nakyne, předehřejte si troubu na co nejvyšší teplotu a připravte si sugo.

Krájená rajčata rozmixujte společně s rajčatovým protlakem, bazalkou,česnekem, solí a pepřem. Vzniklou směs přemístěte do rendlíku a vařte na

mírném plameni 15–20 minut, dokud směs nezhoustne. Poté rendlík stáhněte ze zdroje tepla.

Nyní začněte tvarovat těsto na pizzy. Jednotlivé kuličky vykynutého těsta pokládejte na pomoučený vál, rukama a válečkem je roztáhněte do kruhu

(Ø 30 cm) a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Každý kruh namažte 3 lžícemi připraveného suga, plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 10–12 minut do zezlátnutí okrajů těsta.

Poznámky

TIP: Pizzy můžete před pečením i po pečení doplnit nejrůznějšími druhy toppingů. My jsme připravili naše tři nejoblíbenější kombinace:

Topping 1: 125 g mozzarelly, 150 g nakrouhané cukety, 2 lžíce rukolového pesta, pár lístků čerstvé bazalky, 4 hráškové lusky

Topping 2: ½ červené cibule nakrájené na kolečka, 7 černých oliv, 1 hrst rukoly, 100 g tuňáka z plechovky, 75 g mozzarelly, 5 nakládaných artyčoků

Topping 3: 100 g mozzarelly, 5 cherry rajčat, 100 g sušené hovězí šunky