Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Domácí bagely s míchanými vajíčky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Domácí bagely s míchanými vajíčky

150 min 30 min Snadné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

510 kcal 26g Bílkoviny 21g Tuky 52g Cukry

Suroviny

prosciutto, hrasek

Instrukce

Ve větší misce smíchejte 340 ml teplé vody, sušené droždí a třtinový cukr, misku zakryjte utěrkou a nechte cca 5 minut odležet.

Mezitím si do větší mísy prosejte 150 g celozrnné a 350 g bílé špaldové mouky, přidejte 1 lžičku kuchyňské soli a promíchejte. Až v misce s droždím vzejde kvásek, přelijte ho k mouce a celou směs rukama zpracujte na kompaktní, lehce drolivé těsto, které přemístěte na vál či kuchyňskou linku a zde ho ručně hněťte cca 10 minut zcela dohladka.

Poté z těsta vytvořte kouli a vezměte si čistou mísu, do které dejte 3 lžíce slunečnicového oleje.

Do mísy s olejem pak vložte připravenou kouli těsta, lehce mísou zatřeste, aby se koule obalila olejem i po stranách, poté mísu pevně zakryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si vyložte pečicím papírem plech.

Po vykynutí těsta začněte ve velkém hrnci zahřívat 5 l vody s 1 lžící jedlé sody, pomoučete si vál nebo linku 50 g bílé špaldové mouky, na pomoučenou plochu položte těsto a rozdělte ho na 8 stejných dílů.

Následně pomoučenou plochu otřete hadříkem a z jednotlivých dílů těsta vytvarujte koule: každý díl vždy uchopte do dlaně, všechny rohy přehněte do středu těsta, vzniklý bochánek položte spojem dolů na otřenou plochu, zakryjte ho celou dlaní a kroužením dlaně z bochánku vyválejte co nejpravidelnější kouli, kterou přemístěte na vyložený plech.

Vytvořené koule zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Po 15minutovém kynutí z koulí vytvarujte bagely: ve středu každé koule vytvořte stiskem palce a ukazováčku otvor, z obou stran jím prostrčte ukazováček jedné i druhé ruky a kroužením obou ukazováčků průměr otvoru rozšiřte na 2–3 cm.

Až začne vřít voda se sodou v hrnci, na středním plameni v ní postupně povařte všechny bagely vždy 1 minutu z každé strany.

Po povaření bagely naskládejte na vyložený plech, kde předtím kynuly, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte plátkovou (či hrubozrnnou) solí a oběma druhy sezamu a dejte péct do trouby na 25 minut při 200 °C dozlatova.

Mezitím si připravte míchaná vajíčka: všechny ingredience vyšlehejte metličkou ve větší misce, výslednou směs nalijte do nasucho rozpálené nepřilnavé pánve a vyčkejte 10–15 sekund.

Poté začněte vaječnou směs shrnovat špachtlí ode všech okrajů vždy k protilehlému okraji a tímto způsobem vajíčka míchejte střídavě 5 sekund mimo plamen a 5 sekund nad plamenem.

Celkem takto vajíčka míchejte cca 1–1,5 minuty.

Upečené bagely rozpulte, na každou spodní polovinu bagelu navrstvěte 1 plátek prosciutta, míchaná vajíčka a hráškové výhonky a vše přiklopte horní polovinou bagelu.