Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Dančí ragú s lesním ovocem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Dančí ragú s lesním ovocem

98 min 83 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

410 kcal 31g Bílkoviny 13g Tuky 39g Cukry

Suroviny

cibule, mrkev, celer, petrzelova_nat, danci-kyta, olivovy-olej, rajcata, svestkova-povidla, trtinovy-cukr, tymian, rozmaryn, skorice, zeleninovy-vyvar, lesni-ovoce

Instrukce

Cibuli, mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na cca 0,5 cm velké kousky.

Dančí kýtu nakrájejte na kousky velké cca 3 cm.

Následně si ve větším hrnci na vysokém plameni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou zeleninu, ztlumte plamen na střední stupeň a vše opékejte 6 minut.

Po této době do hrnce přidejte nakrájené maso a vše opékejte další 2 minuty. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň, přidejte rajčatový protlak, povidla, třtinový cukr, tymián, rozmarýn a skořici, vše promíchej te a zalijte zeleninovým vývarem.

Poté hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte dusit 75 minut na mírném plameni.

Mezitím si uvařte knedlíky. Do většího hrnce nalijte 1 l vody, umístěte do něj napařovací vějíř (případně cedník) a vodu přiveďte k varu.

Zatím si připravte těsto na knedlíky: toustový chléb nakrájejte na cca 0,5 cm velké kostky a v míse ho smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na knedlíky (kromě vajec).

Následně si nachystejte vyšší nádobu, připravte si vejce a od dělte žloutky od bílků – žloutky dávejte do mísy s chlebem a bílky do vyšší nádoby. Poté celý obsah mísy důkladně promíchejte a z bílků si vyšlehejte tuhý sníh, který postupně po 2 dávkách zapracujte do směsi v míse.

Z výsledné směsi vytvarujte 12–16 kuliček o průměru cca 3 cm. Až začne vřít voda v hrnci, umístěte do vějíře (nebo cedníku) několik připravených kuliček tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

Poté vějíř (či cedník) zakryjte pokličkou a při vysokém ohřevu nechte knedlíky vařit 15 minut. Poté je vyjměte a stejným způsobem postupně uvařte v páře všechny zbylé knedlíky.

Až uplyne 75 minut od začátku dušení masové směsi, vypněte ohřev, vyjměte z hrnce maso a dejte ho zatím stranou. Poté do hrnce přidejte 150 g lesního ovoce a celý obsah hrnce rozmixuj te dohladka ponorným mixérem.

Výslednou omáčku rozdělte do 6 servírovacích talířů a ke každé porci přidejte dušené maso a uvařené knedlíky. Hotový pokrm ozdobte zbylými 50 g lesního ovoce.