Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Cuketový perník

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Cuketový perník

60 min 40 min Střední 25 porce

Voňavým perníkem potěšíte strávníky všech generací. Důležité pro takový poctivý perník je samozřejmě pěkná dávka perníkového koření, ale také jeho šťavnatá konzistence. Zaručeným pomocníkem je v tomto ohledu cuketa, zelenina, která si v kuchyni vždy najde své čestné místo.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

110 kcal 3g Bílkoviny 5g Tuky 13g Cukry

Suroviny

cuketa, spaldova-mouka, holandske-kakao, pernikove-koreni, kyprici-prasek-do-peciva, jedla-soda, kokosovy-olej, vejce, mleko, stevie, horka_cokolada, sul

Instrukce

Troubu předehřejte na 170 °C.

Cuketu omyjte, očistěte, nastrouhejte a lehce osolte. Nechte stranou vypotit přebytečnou vodu.

Mezitím do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte holandské kakao, perníkové koření, kypřicí prášek a sůl.

V jiné misce vyšlehejte kokosový olej s vejci, mlékem a stévií nebo medem.

Obsah obou mís spojte a vytvořte těsto. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přimíchejte do těsta.

Plech (25 × 25) cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj přelijte. Vložte plech do trouby a pečte při 160–170 °C 30–40 minut.

Mezitím rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.

Hotový perník polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a podávejte.

Poznámky

Pokud je těsto příliš hutné, přilijte více mléka.