Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Croque-madame

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Croque-madame

31 min 21 min Střední 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

489 kcal 32g Bílkoviny 16g Tuky 51g Cukry

Suroviny

mozzarella, kvaskovy-chleb, horcice, kureci-maso, vejce, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 250 °C (nastavte přitom pouze vrchní pečení), vyložte si pečicím papírem menší plech a nastrouhejte si nahrubo mozzarellu.

Nyní si připravte oba plátky kvasového chleba, každý z nich namažte 1 lžičkou kremžské hořčice a jeden z namazaných plátků poklaďte kuřecí šunkou.

Vrstvu šunky pak posypte nastrouhanou mozzarellou a tu následně přiklopte a lehce přimáčkněte druhým plátkem chleba.

Poté si nasucho rozehřejte nepřilnavou pánev a připravený sendvič na ní opékejte 5–6 minut z každé strany na mírném plameni.

Během opékání sendviče si připravte bešamel. V menším hrnci nechte nad středním ohřevem důkladně rozehřát máslo, poté do hrnce nasypte špaldovou mouku a za stálého míchání metličkou směs v hrnci opékejte 30 sekund na středním plameni.

Následně do směsi po 4 dávkách přilijte a metličkou zapracujte všechno mléko; směs přitom neustále míchejte, aby se v ní netvořily hrudky. Poté do směsi přidejte bobkový list a muškátový oříšek, opět promíchejte, ztlumte plamen na mírný stupeň a za stálého míchání celou směs

vařte 3–4 minuty, dokud nezhoustne na konzistenci medu. Poté vypněte ohřev a odstraňte bobkový list.

Až se z obou stran opeče sendvič na pánvi, přemístěte ho na vyložený plech, svrchu ho přelijte bešamelem, vložte do trouby a pečte 8–9 minut při 240–250 °C, dokud bešamel na povrchu nezezlátne.

Mezitím si připravte volské oko: nasucho si rozehřejte čistou nepřilnavou pánev, vyklepněte do ní vejce, posypte ho solí a pepřem a opékejte ho 3–3,5 minuty na středním plameni.

Zapečený sendvič vyndejte z trouby a položte na něj volské oko. Na závěr celý sendvič i s volským okem rozkrojte napůl a podávejte.

Poznámky

TIP: Hotové croque-madame můžete ještě před podáváním posypat hráškovými výhonky