Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čokoládový dort z červené řepy

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Čokoládový dort z červené řepy

135 min 100 min Náročné 20 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

185 kcal 5g Bílkoviny 8g Tuky 22g Cukry

Suroviny

cervena-repa, lnene-seminko, voda, spaldova-mouka, holandske-kakao, kokosovy-cukr, jedla-soda, olivovy-olej, mandlove-mleko, vanilkovy-extrakt

Instrukce

Troubu předehřejte na 175 °C a připravte si dortovou formu (Ø 25 cm).

Dno vyložte pečicím papírem a strany vymažte olejem – můžete použít třeba kokosový, který je při pokojové teplotě tuhý a bude se tedy dobře nanášet. Následně smíchejte mleté lněné semínko se 4 lžícemi vody a nechte 5–10 minut stát – směs nabobtná a stane se z ní hustá kaše.

Mezitím si roz mixujte červenou řepu na hladké pyré.

Ve velké míse důkladně promíchejte všechny suché suroviny – tedy špaldovou mouku, kakao, kokosový cukr a jedlou sodu.

V jiné míse smíchejte řepné pyré, nabobtnalé lněné semínko, olivový olej, vanilkový extrakt a ½ mandlového mléka. Tuto tekutou směs postupně přimíchejte k moučné směsi a vše spojte. Podle potřeby přilévejte zbytek mandlového mléka, ale jen tolik, aby se těsto stále dalo dobře promíchat. Připravené těsto nalijte do dortové formy a pečte cca 50 minut při 175–180 °C.

Během pečení si připravte čokoládový krém (viz níže).

Po uvedené době zkontrolujte, zda je korpus hotový – poznáte to podle špejle, kterou zapíchnete do těsta: pokud bude po vytažení suchá, korpus je hotový. Pokud bude špejle ještě lepkavá a s nánosem těsta, pečte ještě chvíli.

Zatímco se peče korpus, pusťte se do přípravy krému.

Čokoládu nalámejte do hrnce a zalijte ji 1 plechovkou kokosového mléka (400 ml). Hrnec postavte na plotýnku a na velmi mírném stupni ohřevu nechte rozpustit čokoládu. Nezvyšujte plamen a celou směs nechte ještě cca 40–50 minut pozvolna redukovat – tedy vařit bez zakrytí pokličkou, aby směs díky odpařování vody postupně zmenšila svůj objem a získala hustší konzistenci.

Během vaření nezapomínejte směs občas promíchat. Na konci redukování byste měli mít hustý krém – když do něj vařečkou uděláte rýhu, hmota se nevrátí zpět. Krém nechte dobře vychladnout a poté do něj přidejte tuhou část z druhé plechovky kokosového mléka.

Vše promíchejte a hotový krém natírejte na vychlazený dortový korpus

Poznámky

*Pro hustší konzistenci krému použijte pouze tuhou část kokosového mléka

z konzerv a použijte o 1 konzervu navíc, aby vám množství krému vystačilo na celý dort. Zbylou tekutinu z konzerv vylijte a přidejte ji například do omáčky nebo do smoothie.