Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čokoládový dort bez mouky
Přidat k uloženým

Čokoládový dort bez mouky

105 min 55 min Snadné 12 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

307 kcal 7g bílkovin 23g tuků 16g sacharidů

Suroviny

maslo, horka_cokolada, kokosovy-olej, vejce, med, holandske-kakao

Postup přípravy

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C, připravte si formu na pečení o průměru 30 cm a vymažte ji 10 g másla.

Následně si připravte vodní lázeň: Nachystejte si 2 různě velké nádoby, které do sebe zapadají, ale dno menší nádoby přitom nedosahuje na dno té větší – nejlépe hrnec a misku (ideálně skleněnou či nerezovou). Do hrnce nalijte trochu vody a přiveďte ji k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň a zasuňte do hrnce misku – dno misky se přitom nesmí dotýkat vody.

Do misky vložte čokoládu, 60 g másla a kokosový olej a nechte je pozvolna rozpustit nad horkou párou.

Mezitím si do větší mísy vložte vejce, med a kakao a pomocí kuchyňského robota nebo tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vše důkladně šlehejte cca 4–5 minut, dokud nevznikne pěna. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, začněte ji postupně přilévat do mísy s vaječnou směsí. Čokoládu přilévejte natřikrát a vždy vše důkladně promíchejte.

Hotovou směs poté nalijte do připravené formy a pečte 40–45 minut na 180–185 °C. Po upečení proveďte test špejlí – špejli vpíchněte do korpusu, a pokud na ní neulpí těsto, je dort hotový. Pokud se na špejli objeví známky těsta, pečte ještě dalších 5 minut.

Hotový dort vyjměte z formy a nechte alespoň 40 minut vychladnout. Po vychladnutí jej nakrájejte na porce a podávejte.

Tip

Dort je ideální podávat s bílým jogurtem a čerstvými malinami.