Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čočková polévka s cizrnou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Čočková polévka s cizrnou

30 min 25 min Snadné 6 porce

Doplňte potřebnou dávku luštěnin s naším novým receptem na čočkovou polévku s cizrnou. Máte rádi čočkovku?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

232 kcal 9g Bílkoviny 9g Tuky 26g Cukry

Suroviny

mrkev, petrzelova_nat, rapikaty-celer, maslova-dyne, slunecnicovy-olej, cibule, maslo, rajcata, uzena-paprika, cizrna, kureci-vyvar, vinny-ocet, tymian, bobkovy-list, sul, pepr, cerna-cocka

Instrukce

Nejprve si na menší kostky nakrájejte mrkev, petržel, řapíkatý celer a máslovou dýni.

Připravte si 2 hrnce, jeden menší a druhý větší. V menším hrnci uvařte černou čočku podle návodu na obalu a po uvaření ji důkladně propláchněte.

Ve větším hrnci rozpalte na středním plameni slunečnicový olej. Jakmile bude olej rozpálený, vložte do hrnce cibuli, mrkev, celer, petržel a máslo a vše restujte 3–4 minuty na středním plameni.

Poté do hrnce přidejte protlak a restujte dalších 30 sekund. Následně přidejte papriku, cizrnu, vývar, vinný ocet, tymián, oregano, bobkové listy, rajčata, sůl a pepř, plamen stáhněte na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte 17–20 minut.

Jakmile se uvaří černá čočka, také ji vložte do polévky. Po uplynutí uvedeného času polévku stáhněte z plamene a podávejte. Polévku podávejte s kváskovým pečivem.

Jak připravit na mražení: Polévku nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu. Po vychladnutí ji rozdělte do plastových nádob a vložte do mrazáku, kde vydrží 6–7 měsíců.

Můžete použít také další způsob: Všechny pevné složky, které polévka obsahuje, spařte ve vroucí vodě. Tyto komponenty pak rovnoměrně rozdělte do uzavíratelných plastových sáčků a skladujte v mrazáku.

Jak uvařit po rozmrazení: V první variantě polévku po rozmrazení stačí prohřát v hrnci na středním plameni (8–10 minut). Pokud použijete variantu se spařenými komponenty, přemístěte obsah sáčku do hrnce, přidejte drcená rajčata, vývar a koření a vše provařte 15–17 minut. Polévku následně dochuťte a podávejte.

Poznámky

Do polévky lze před servírováním přidat nahrubo nasekanou hladkolistou petrželovou nať nebo nahrubo nasekanou čerstvou bazalku.

Polévku podávejte s kváskovým pečivem.