Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čočka na kyselo

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Čočka na kyselo

61 min 48 min Snadné 5 porce

Čočka patří mezi velmi energeticky výživné a zároveň často opomíjené potraviny, které se v našem jídelníčku neobjevují tak často, jak by měly. Výjimečná je hlavně pro svůj obsah bílkovin, vitamínu B anebo železa. Pojďte s námi udělat krok ku zdraví a připravte si tuto klasiku, čočku nakyselo.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

306 kcal 15g Bílkoviny 5g Tuky 49g Cukry

Suroviny

hneda-cocka, voda, bobkovy-list, cibule, brambor, repkovy-olej, zeleninovy-vyvar, ocet, sul, pepr

Instrukce

Nejprve dejte vařit čočku. Do většího hrnce nasypte přebranou čočku, přilijte zhruba 1 l vody, přidejte bobkové listy a přiveďte k varu na vysokém plameni. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na střední až nízký a vařte přibližně 30 minut, dokud čočka nezměkne. Pokud potřeba, přilévejte vodu.

Mezitím si připravte zeleninu. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Brambory oloupejte, očistěte a nastrouhejte najemno.

Po uvaření z čočky slijte přebytečnou vodu do nádoby a max. 500 ml uchovejte na později.

Následně ve větší hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce řepkového oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Cibuli opékejte cca 2–3 minuty dohněda na středním až vyšším plameni. Poté přidejte najemno nastrouhané brambory, zbylou vodu z vaření čočky a 800 ml zeleninového vývaru. Vařte, dokud čočka nenabyde a nezhoustne (10–15 minut).

Nakonec čočku dochuťte octem, solí a pepřem a podávejte.

Poznámky

Každou porci podávejte s volským okem a kyselou okurkou. Dle chuti můžete čočku také posypat najemno nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.