Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Cizrnové kuličky s krůtím masem a tzatziki

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Cizrnové kuličky s krůtím masem a tzatziki

50 min 30 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

474 kcal 33g Bílkoviny 15g Tuky 49g Cukry

Suroviny

cizrna, kruti-maso, petrzelova_nat, rimsky-kmin, vejce, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 170 °C.

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.

Předvařenou cizrnu sceďte, rozmixujte ve stolním mixéru dohladka a přemístěte do mísy. Poté k cizrně přidejte mleté krůtí maso, nasekanou petrželovou nať(nebo pažitku) římský kmín a vejce, celou směs jemně osolte a opepřete a následně vše promíchejte.

Ze vzniklého těsta tvarujte namočenýma rukama kuličky (přibližně 18 kusů), které postupně skládejte na vyložený plech. Až spotřebujete všechno těsto, přemístěte plech do předehřáté trouby a pečte cca 25–30 minut při 170–180 °C dozlatova.

Než se upečou kuličky, připravte si tzatziki a placky.

Pro přípravu tzatziki si nejprve nastrouhejte nahrubo okurku, dejte ji do síta, síto přemístěte do větší mísy a nechte z okurky vykapat přebytečnou vodu.

Mezitím si připravte placky: v míse si smíchejte pohankovou mouku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli a z této směsi vypracujte rukama kompaktní nelepivé těsto.

Z těsta vytvarujte v rukou přibližně 3 placky. Následně si rozehřejte nepřilnavou pánev a placky opékejte na mírném plameni 1–2 minuty z každé strany, dokud se na jejich povrchu nezačnou tvořit malé puchýřky.

Opečené placky natrhejte na menší kousky a dejte zatím stranou.

Nyní dokončete přípravu tzatziki: k nastrouhané a vykapané okurce přidejte utřený česnek, citronovou šťávu, nasekaný kopr, řecký jogurt, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.

Až se dopečou cizrnové kuličky, vyndejte je z trouby a rozdělte na 6 porcí. Ke každé porci podávejte tzatziki a kousky pohankových placek