Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Cizrnová omáčka s rýží

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Cizrnová omáčka s rýží

25 min 15 min Snadné 3 porce

Propadli jste jako my cizrně? Pak nesmíte vynechat tenhle čistě veganský recept na rajčatovou omáčku s cizrnou, do níž neproklouzla ani špetka živočišné chuti. Když si cizrnu dopředu předvaříte, ušetříte i drahocenný čas.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

453 kcal 12g Bílkoviny 17g Tuky 56g Cukry

Suroviny

cibule, rajcata, ryze, olivovy-olej, cizrna, kayensky-pepr, mleta-paprika, sojova-smetana, sul

Instrukce

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Rajče nakrájejte na kostičky.

Rýži basmati dejte vařit podle návodu na obalu (většinou se vaří přibližně 15 minut na mírném plameni pod pokličkou v 1,5–2násobném množství osolené vody). Pokud používáte rýži basmati natural, počítejte s delší dobou vaření (cca 25–35 minut).

Než se uvaří rýže, připravte si cizrnovou omáčku. Nejprve si v hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji cca 2 minuty na mírném plameni, dokud nezesklovatí.

Do pánve přidejte 1 lžíci rajčatového protlaku, předvařenou cizrnu a nakrájené rajče a vše opékejte dalších 5 minut na mírném plameni.

Nakonec do pánve přidejte ½ lžičky kajenského pepře a 1 lžičku mleté sladké papriky, vše promíchejte a směs zalijte sójovou smetanou. Poté pánev přiklopte pokličkou a nechte 5 minut povařit na mírném plameni.

Hotovou omáčku podávejte společně s uvařenou rýží.