Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Cibulový koláč

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Cibulový koláč

70 min 30 min Snadné 12 porce

Naše kuchařka Jíme zdravě a pečeme s láskou nabízí nejen recepty na sladké, ale i na slané pečení. Dnešní recept je toho důkazem! Upečte si výborný cibulový koláč.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

207 kcal 11g Bílkoviny 9g Tuky 19g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, drozdi, olivovy-olej, voda, trtinovy-cukr, maslo, cibule, rozmaryn, kureci-maso, jablecny-ocet, smetanovy-syr, tvrdy-syr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 190–195 °C, připravte si plech o rozměrech 30 cm × 40 cm a vyložte jej pečicím papírem.

Do větší mísy vložte mouku, droždí, olej, vodu a cukr a vypracujte kompaktní, pevné těsto. Poté z něj vytvořte bochník a ponechte jej v míse. Mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto dejte odpočinout na teplé místo alespoň na 15 minut.

Mezitím si připravte větší pánev a na středním plameni v ní rozpalte máslo. Jakmile bude máslo rozpálené, vložte do pánve cibuli, rozmarýn a šunku a restujte 6–7 minut na středním plameni. Následně přidejte jablečný ocet, sůl a pepř, vše důkladně promíchejte a vypněte plamen.

V momentě, kdy bude těsto odpočaté a lehce nakynuté, jej přesuňte na pracovní plochu a vyválejte na šířku 1 cm. Poté jej přemístěte na připravený plech.

Na těsto naneste smetanový sýr a pomocí stěrky nebo nože jej rozetřete po celé ploše. Na smetanový sýr najemno nastrouhejte eidam a na ten nakonec naneste cibulovou směs.

Takto připravený koláč dejte do předehřáté trouby a pečte 20–22 minut na 190–195 °C.

Po upečení koláč nechte alespoň 15 minut vychladnout. Následně jej nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.