Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnný perník

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnný perník

80 min 60 min Střední 12 porce

Věděli jste, že v dřívějších dobách byl perník kvůli použitému koření luxusem? Dnes si na něm můžete pochutnat bez výčitek, že byste ohrozili rodinný rozpočet. Vyzkoušejte ten náš celozrnný politý hořkou čokoládou a sypaný mandlemi. Voňavý a lahodný.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

276 kcal 9g Bílkoviny 15g Tuky 22g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, vejce, med, slunecnicovy-olej, kyprici-prasek, mleko, skorice, holandske-kakao, horka_cokolada, mandle

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlových plátků a hořké čokolády.

Formu (20 × 30) cm vymažte tukem, vyložte pečicím papírem a naplňte vzniklým těstem. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Před vytažením perníku z trouby zkontrolujte propečenost těsta špejlí. Špejli zapíchněte do středu perníku a vytáhněte. Pokud vytáhnete suchou špejli, je perník dostatečně propečený. Pokud ne, vraťte ho na dalších pár minut dopéct do trouby.

Než se perník upeče, rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.

Upečený perník nechte vychladnout na mřížce. Poté ho polijte rozpuštěnou čokoládou, posypte plátky mandlí, nakrájejte na 12 kousků a podávejte.