Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnný závin se zelím a šunkou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Celozrnný závin se zelím a šunkou

118 min 43 min Snadné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

217 kcal 9g Bílkoviny 12g Tuky 17g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, vejce, maslo, recky-jogurt, olivovy-olej, kureci-maso, cibule, kmin, zeli, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 185–190 °C, připravte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte jej pečicím papírem.

Následně začněte připravovat těsto. Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, ½ lžičky soli, 1 vejce, rozpuštěné máslo a řecký jogurt. Ze vzniklé směsi vypracujte hladké tuhé těsto. Hotové těsto nechte v míse cca 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.

Mezitím si v pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Zatímco se olej zahřívá, nakrájejte si kuřecí šunku na tenké nudličky a cibuli nakrájejte najemno.

Jakmile je olej rozpálený, přidejte do pánve nakrájenou šunku s cibulí a drcený kmín a společně opékejte 6–8 minut na středním plameni. Po uplynutí času vypněte plamen, do pánve přidejte kysané zelí a promíchejte.

Poté si pracovní plochu posypte 10 g mouky. Odleželé těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Na 1 kraj plátu naneste opečenou směs z pánve a strany těsta přehněte lehce směrem dovnitř tak, aby náplň během pečení nevypadla. Nakonec plát srolujte do tvaru závinu a přesuňte na připravený plech.

Následně v misce rozšlehejte 1 zbylé vejce a potřete jím celý závin. Plech s vejcem potřeným závinem vložte do trouby předehřáté na 185–190 °C a závin pečte 30–35 minut. Po upečení nechte závin alespoň 45 minut vychladnout. Teprve poté jej nakrájejte na požadované porce a podávejte.

Poznámky

Kromě drceného kmínu můžete do směsi přidat také ½ lžičky majoránky.