Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnný naan

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnný naan

127 min 12 min Snadné 4 porce

Naan neboli chlebová placka se k nám dostala především z oblasti Indie. Vyzkoušejte s nám jeho celozrnnou verzi se špaldovou moukou, která dodá jemně oříškovou chuť a spoustu živin.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

463 kcal 11g Bílkoviny 16g Tuky 65g Cukry

Suroviny

voda, kokosovy-cukr, susene-drozdi, spaldova-mouka, olivovy-olej, bily-jogurt, sul

Instrukce

V hrnku smíchejte 150 ml horké vody, cukr a droždí.

Hrnek přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (potrvá to asi 10 minut).

Mezitím do větší mísy prosejte mouku.

K mouce přidejte 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jogurtu, lžičku soli a nakonec připravený kvásek.

Ze směsi vypracujte těsto, z těsta vytvořte kouli a potřete ji 2 zbylými lžícemi olivového oleje.

Kouli z těsta dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte nakynout na teplém místě po dobu 60–90 minut.

Troubu předehřejte na 180 °C.

Nakynuté těsto propracovávejte cca 5 minut a poté rozdělte na menší kuličky.

Pomoučete si vál a z každé kuličky těsta vytvarujte na vále placku.

Plech vyložte pečicím papírem, rozmístěte na něj placky a pečte v troubě při 170–180 °C cca 12 minut.

Upečené placky vyndejte z trouby a podávejte.

Poznámky

Máte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem? Chleby můžete opékat nasucho i na ní.