Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnný mazanec

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnný mazanec

165 min 55 min Náročné 20 porce

Když jaro klepe na dveře, je čas na tradiční mazanec. Trochu jsme ho vypiplali, a tak tu máte černé na bílém nadýchaný recept na dietní velikonoční mazanec z celozrnné mouky a ovesných vloček. A s domácí marmeládou je ještě lepší.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

114 kcal 3g Bílkoviny 4g Tuky 17g Cukry

Suroviny

mleko, med, cerstve-drozdi, rozinky, spaldova-mouka, ovesne-vlocky, vejce, citron, kokosovy-olej, mandle, sul

Instrukce

Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka vmíchejte med a rozdrobte droždí. Vzniklou směs promíchejte, přikryjte a dejte na chvíli stranou.

Mezitím nasypte rozinky do menší misky a zalijte je vroucí vodou. Dále si ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, ovesné vločky a sůl.

Až vzejde kvásek, přelijte ho do moučné směsi, přidejte oba žloutky a citronovou kůru a celou směs nechte hníst 5 minut v kuchyňském robotu.*

Namočené rozinky slijte, přidejte je do těsta společně s rozpuštěným kokosovým olejem a nechte hníst dalších 5 minut.

Mísu s hotovým těstem přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 1 hodinu kynout.

Chvíli před koncem kynutí si pomoučete vál trochou špaldové mouky, troubu dejte předehřívat na 175 °C a vyložte si pečicím papírem plech.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, promněte v rukou a vytvarujte z něj bochánek.

Bochánek dejte na vyložený plech, potřete ho rozšlehaným bílkem a posypte plátkovými mandlemi.

Plech dejte do trouby a pečte 40–45 minut při 165–175 °C.

Po uvedené době do mazance zapíchněte špejli. Pokud vyjede čistá a bez nedopečených kousků těsta, můžete mazanec z trouby vyndat. V opačném případě pečte ještě pár minut a následně test špejlí zopakujte.

Upečený mazanec nechte vychladnout. Následně ho nakrájejte na plátky a podávejte.

* Pokud nemáte kuchyňský robot, můžete těsto hníst i ručně – budete si však muset trochu zaposilovat.

Poznámky

Před pečením nastřihněte nůžkami střed bochánku do kříže.