Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnný mazanec

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Celozrnný mazanec

232 min 40 min Střední 15 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

167 kcal 4g Bílkoviny 7g Tuky 21g Cukry

Suroviny

mleko, trtinovy-cukr, spaldova-mouka, cerstve-drozdi, vejce, rozinky, maslo, mandle, sul

Instrukce

Plech vystelte pečicím papírem.

Do malé misky nalijte 40 ml vlažného mléka, přidejte 10 g třtinového cukru, 10 g špaldové mouky a 20 g droždí a vše promíchejte. Misku přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek (potrvá to 20–25 minut).

Mezitím do větší mísy nebo nádoby od kuchyňského robota vložte žloutky, zbytek třtinového cukru a špetku soli a důkladně vše rozšlehejte do hladkého krému.

Poté ke krému přidejte hotový kvásek, zbylou špaldovou mouku, předem namočené rozinky a rozpuštěné máslo a za pozvolného přilévání zbylého mléka vytvořte vláčné těsto. Pokud je těsto moc tuhé, přilijte trochu více mléka.

Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout 60–90 minut na teplém místě. Zhruba 30 minut před dokynutím těsta předehřejte troubu na 180–185 °C.

Nakynuté těsto přemístěte na pracovní plochu, vytvarujte z něj bochánek a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem.

V menší misce rozšlehejte vejce. Bochánek posypte mandlovými plátky a pomocí mašlovačky potřete rozšlehaným vejcem.

Plech s připraveným mazancem vložte do předehřáté trouby a pečte 40–45 minut při 180–185 °C.

Hotový mazanec nechte alespoň 1 hodinu vychladnout na mřížce a poté podávejte.

Poznámky

TIP: Mazanec před podáváním posypte xylitolem.