Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnný langoš s rychlým domácím kečupem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnný langoš s rychlým domácím kečupem

110 min 35 min Střední 8 porce

Na langoši si pochutná občas snad každý z nás. Většinou nám však hlavou probíhá plno výčitek, protože se opravdu nejedná o tu nejzdravější vyváženou svačinku. Co když se ale dá připravit i jinak? Stačí pouze vyměnit pár ingrediencí, připravit domácí kečup a hned se jeho výživové hodnoty o něco zlepší. Ochutnejte sami.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

404 kcal 19g Bílkoviny 10g Tuky 54g Cukry

Suroviny

mleko, cerstve-drozdi, trtinovy-cukr, spaldova-mouka, bily-jogurt, olivovy-olej, cibule, cesnek, rajcata, vinny-ocet, sojova-omacka, voda, tvrdy-syr, sul

Instrukce

Nejprve si připravte těsto. V menším hrnci na středním plameni ohřejte 400 ml polotučného mléka tak, aby mělo přibližně stejnou teplotu jako lidské tělo. Teplotu zkontrolujte prstem – pocitově by mléko mělo být vlažné.

Ohřáté mléko nalijte do kuchyňského robota nebo do větší mísy.

Přidejte droždí, 1 lžičku třtinového cukru, špaldovou hladkou mouku a bílý jogurt a vypracujte těsto.

Nádobu s těstem zabalte do potravinářské fólie a dejte vykynout na teplé místo (na cca 1 hodinu).

Mezitím si připravte kečup. V menším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Jakmile je olej rozpálený, přidejte najemno nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku a vše opékejte na středním plameni 4–5 minut.

Poté do hrnce přidejte rajčatový protlak, krájená rajčata, zbylé 2 lžičky třtinového cukru, vinný ocet, 2 lžíce sójové omáčky a 50 ml vody. Plamen snižte na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte na mírném plameni 10–11 minut.

Po uvaření vypněte plamen a směs pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Hotový kečup ponechte v hrnci a dejte stranou.

Zhruba po 45 minutách kynutí těsta si připravte plech (30 cm × 40 cm), vyložte jej pečicím papírem a předehřejte si troubu na 190–195 °C.

Jakmile je těsto vykynuté, přesuňte jej z nádoby na pracovní plochu a odřízněte z něj kousky o hmotnosti 150 g.

Z odvážených kousků těsta tvarujte kruhy o průměru přibližně 15–20 cm a výšce 0,5 cm. Vytvarované kruhy pokládejte na připravený plech a pomocí mašlovačky je potřete 2 lžícemi olivového oleje a posypte solí.

Plech s kruhy z těsta vložte do trouby předehřáté na 190–195 °C a pečte 12–15 minut.

Po upečení langoše potřete připraveným kečupem, posypte najemno nastrouhaným ementálem a podávejte.

Pozn. Za recept děkujeme Renatě Valáškové.

Poznámky

Hotové langoše můžete před servírováním posypat najemno nasekanou čerstvou hladkolistou petrželí. Dle chuti můžete před potřením kečupem langoše potřít ještě najemno nastrouhaným česnekem.