Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnné koblihy s rebarborovým džemem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnné koblihy s rebarborovým džemem

108 min 18 min Náročné 12 kusů

Něco tak lahodného jako jsou tyto kynuté koblihy jste ještě neochutnali. Celozrnná sesterská verze běžně dostupných koblih vám navíc garantuje přidanou nutriční hodnotu. Sladkokyselý rebarborový džem uvnitř samozřejmě nesmí chybět.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

194 kcal 9g Bílkoviny 7g Tuky 29g Cukry

Suroviny

drozdi, erythritol, mleko, maslo, vejce, rebarbora, spaldova-mouka

Instrukce

Nejdříve si připravte kvásek. Do hrníčku se 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky erythritolu a zamíchejte.

Hrníček dejte na 5–10 minut na teplé místo, aby vzešel kvásek.

Mouku prosejte do větší mísy. Do mouky udělejte důlek, do něj nalijte kvásek a postupně přidávejte i ostatní ingredience – zbytek mléka, rozpuštěné máslo, zbývající erythritol a oba žloutky.

Těsto začněte zpracovávat od okrajů a hněťte, dokud se nezačne odlepovat od okraje mísy. Poté ho zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 1 hodinu.

Po hodině těsto vyndejte, přemístěte ho na pomoučený vál a prohněťte rukama.

Vršek těsta zaprašte moukou a těsto opatrně vyválejte válečkem na tloušťku 4 mm. Z těsta pak pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Kolečka pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut na plechu kynout. Na polovinu koleček rozdělte po 1 lžičce rebarborojahodového džemu. Džem přiklopte zbývajícími kolečky a prsty stlačte okraje.

Takto připravené koblížky dejte do trouby a pečte při 170–180 °C 15–18 minut.

*Erythritol je nízkokalorické přírodní sladidlo, které je vhodné zejména pro diabetiky – jedná se o alkoholový cukr s velmi nízkým až nulovým glykemickým indexem.

**Na přípravu tohoto chia džemu budete potřebovat 100 g jahod, 150 g rebarbory, 1 lžíci stévie nebo jiného sladidla a 1 lžíci citronové šťávy. Vše vařte na pánvi se 100 ml vody po dobu 30–35 minut, nechte vychladnout a ke směsi přimíchejte 3 lžíce chia semínek. Džem rozdělte do skleniček a skladujte v lednici.

Poznámky

Koblížky můžete obalit v jemně mletém erythritolu nebo sypké stévii.