Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnná vánočka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnná vánočka

140 min 35 min Náročné 15 porce

Na Vánoce jednou v roce je čas pustit se do pečení vánočky. A tahle vánočka z celozrnné špaldové mouky je pořádně vypečená. Recept je věrný tradici, a přesto díky špaldové mouce přináší něco navíc. Třeba to, že vánočku lehce strávíte.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

267 kcal 6g Bílkoviny 11g Tuky 37g Cukry

Suroviny

mleko, susene-drozdi, spaldova-mouka, maslo, trtinovy-cukr, vejce, rozinky, mandle, sul

Instrukce

Připravte si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmíchejte sušené droždí. Z připravených 80 g třtinového cukru odeberte 1 lžičku a vmíchejte ji do mléka s droždím. Vzniklou směs dejte na teplé místo a počkejte, než vzejde kvásek.

Mezitím si ve větší míse smíchejte celozrnnou i bílou špaldovou mouku.

Až vzejde kvásek, rozšlehejte si máslo společně se zbytkem třtinového cukru, zbylými 120 ml mléka, 2 žloutky a špetkou soli. Vzniklou směs přelijte do mísy k mouce, přidejte kvásek a promíchejte. Nakonec do směsi vmíchejte rozinky a vypracujte těsto.

Mísu s těstem postavte na teplé místo a nechte cca 40 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a vyložte si pečicím papírem plech.

Z vykynutého těsta upleťte libovolným způsobem vánočku, kterou položte na vyložený plech.

V hrníčku nebo v menší misce vidličkou rozšlehejte 1 žloutek a vánočku jím potřete. Následně vánočku posypte plátkovými mandlemi.

Plech dejte do trouby a vánočku pečte 35 minut při 180–190 °C.

Upečenou vánočku vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Následně ji nakrájejte na plátky a podávejte.

Poznámky

Nemohli jsme si pomoct, ale vánočku už vám více fit nevymyslíme – jsou přece Vánoce, takže si ji ráno namažte máslem a marmeládou a zapijte kakaem.