Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnná pizza s ricottou a cuketami

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Celozrnná pizza s ricottou a cuketami

232 min 72 min Střední 6 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

998 kcal 42g Bílkoviny 33g Tuky 119g Cukry

Suroviny

drozdi, med, olivovy-olej, spaldova-mouka, sul, voda

Instrukce

Nejprve si připravte těsto: Vezměte si velkou mísu a nalijte do ní 1 litr vlažné vody. Rozdrobte do ní pekařské droždí, přidejte med a rukama nebo metličkou ve vodě obojí rozmíchejte. Poté přidejte olivový olej a opět promíchejte. Následně začněte do mísy za stálého míchání po troškách přisypávat zhruba 600 g špaldové mouky. Nakonec přisypte 20 g soli a zbývající mouku a vypracujte kompaktní lepivé těsto. Těsto vyklopte na pracovní desku a zasypejte trochou špaldové mouky. Mouku zapracujte, z těsta vytvarujte kuličku, překryjte potravinovou fólií a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.

Mezitím si připravte plech a vyložte jej pečicím papírem. Po vykynutí těsto cukrářskou stěrkou nebo nožem rozdělte na 6 stejných dílků (pro přesné rozdělení si těsto můžete předem zvážit a spočítat si průměrnou váhu 1 dílku). Z jednotlivých dílků vytvořte kuličky, dejte je na připravený plech, překryjte potravinovou fólií a utěrkou a nechte kynout další 1 hodinu.

Než těsto nakyne, připravte si suroviny na topping a rozehřejte gril: Pokud máte Big Green Egg gril, nejprve zapalte uhlí a nechte jej cca 10–15 minut rozhořet. Následně vložte convEGGtor, rošt a pečicí kámen* a poté gril rozpalte na 300 °C. U ostatních grilů nejdříve zapalte uhlí, nechte jej 10–15 minut rozhořet, poté vložte pečicí kámen a gril rozehřejte na 300 °C (nebo na nejvyšší možnou teplotu).

Z nakynutého těsta rozválejte kruhy silné cca 3–4 mm, potřete je ricottou a přidejte cuketu, rajčata a olivy. Pizzy po jedné přemístěte (nejlépe lopatou) na pečicí kámen a pečte 8–12 minut dozlatova. Po upečení pizzy osolte a podávejte.

*Pokud nemáte pečicí kámen ani gril, můžete cukety upéct jednoduše v troubě – pečte je 10–20 minut na nejvyšší možnou teplotu (kolem 200–220 °C)

Poznámky

Na celozrnné těsto si dejte vlastní oblíbený topping – například sugo, sušenou šunku, sýry nebo cibuli.