Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnná maková bábovka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celozrnná maková bábovka

85 min 60 min Střední 20 porce

Myslíte, že už znáte všechny bábovky světa? Tak s touhle bezlaktózovou makovou bábovkou ze špaldové mouky jste ještě zaručeně neměli tu čest. Nenajdete v ní ani zrníčko rafinovaného bílého cukru, protože sladkost jí dodává med, a klasické těžké mouky v ní nahrazuje celozrnná špaldová. Mák je navíc česká superpotravina, kterou bychom měli jíst co nejčastěji. A kde nejvíc chutná? No přeci v moučnících.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

159 kcal 6g Bílkoviny 7g Tuky 22g Cukry

Suroviny

kokosovy-olej, spaldova-mouka, mak, kyprici-prasek-do-peciva, jedla-soda, vejce, med, mandlovy-extrakt, ovesne-mleko, sul

Instrukce

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a připravte si formu na bábovku, kterou vymažte 10 g kokosového oleje a vysypte 30 g špaldové mouky.

Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, mletý mák, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.

V misce si společně rozšlehejte vejce, med, 40 g kokosového oleje a mandlový extrakt. Vzniklou směs přelijte do mísy s moukou a důkladně promíchejte.

Do výsledné směsi zapracujte ovesné mléko.

Vzniklé těsto nalijte do vysypané formy, přemístěte do trouby a pečte 40–45 minut při 160–170 °C.

Po uvedené době do bábovky zapíchněte špejli. Pokud vyjede suchá a bez kousků nedopečeného těsta, můžete bábovku z trouby vyndat. V opačném případě pečte ještě pár minut.

Po upečení bábovku ihned vyklopte z formy a nechte ji vychladnout na mřížce.

Vychladlou bábovku nakrájejte na porce a podávejte.