Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celerová pomazánka s mrkví

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Celerová pomazánka s mrkví

25 min 15 min Snadné 4 porce

Jestli se potřebujete zbavit kořenové zeleniny ve spíži, je pro vás tenhle recept na celerovou pomazánku s mrkví jako dělaný. Úplná klasika to ale není – najdete tu i červenou čočku, která pomazánce dodává jedinečné aroma, konzistenci i chuť. Před servírováním pomazánku posypte sezamovými nebo dýňovými semínky a zdravá svačinka či večeře je na světě.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

164 kcal 7g Bílkoviny 7g Tuky 14g Cukry

Suroviny

cervena-cocka, olivovy-olej, cibule-salotka, mrkev, celer, voda, kari, citron, sul

Instrukce

Červenou čočku propláchněte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou (nesolte). Poté vodu přiveďte k varu, ztlumte plamen na mírný stupeň a čočku vařte doměkka (potrvá to cca 15 minut).

Mezitím si opečte zeleninu. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou šalotku a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. Následně ztlumte plamen na mírný stupeň, přidejte nastrouhanou mrkev a celer a vše opékejte 10 minut za občasného promíchání.

Až se dovaří čočka, vypněte ohřev pod hrncem. Poté podlijte opečenou zeleninu v pánvi cca 2 lžícemi vody, přidejte do pánve uvařenou čočku, kari koření, citronovou šťávu a špetku soli a celou směs opékejte na mírném plameni další 3 minuty za občasného promíchání.

Hotovou pomazánku nechte před podáváním nejprve zchladnout. Pokud ji nespotřebujete ihned, skladujte ji v lednici a spotřebujte do 4 dnů.

Poznámky

Pokud máte rádi jemnější pomazánky, výslednou směs na závěr rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je na vás pomazánka příliš hutná, přidejte do ní 50 ml vody. Pomazánku doporučujeme podávat s celozrnnou bagetou a najemno nasekanou petrželkou.