Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Buchtičky se šodó

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Buchtičky se šodó

75 min 30 min Střední 4 porce

Dukátové buchtičky aneb buchtičky se šodó jsou v našich kuchyních jako doma už nějaký ten pátek. Jestli patříte mezi fanoušky této lahůdky, ale zároveň nechcete, aby vás hryzaly výčitky svědomí, nabízíme vám tuto verzi, která oblékla lehký fit kabátek.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

684 kcal 22g Bílkoviny 28g Tuky 81g Cukry

Suroviny

mleko, cerstve-drozdi, trtinovy-cukr, spaldova-mouka, slunecnicovy-olej, vejce

Instrukce

Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nalijte 200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj čerstvé droždí a přidejte 2 lžičky třtinového cukru. Poté hrneček zakryjte utěrkou a nechte zhruba 15 minut odležet na teplém místě.

Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací mísy prosejte hladkou špaldovou mouku. Až v hrnečku vzejde kvásek, přilijte ho k mouce spolu s 80 ml slunečnicového oleje a 1 vejcem.

Následně zapněte robot a nechte směs hníst 14 minut (první 4 minuty na nízkou rychlost, dalších 10 minut na vyšší rychlost).

Hotové těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Až těsto vykyne, předehřejte troubu na 180 °C a připravte si menší pekáč (20 cm × 30 cm).

Vykynuté těsto položte na vál nebo pracovní plochu a postupně z něj odtrhávejte kousky o velikosti cca 3 cm, ze kterých tvarujte kuličky, které skládejte do připraveného pekáče. Těsto by mělo vystačit na přibližně 24 kuliček. Nakonec si rozšlehejte žloutek, potřete jím všechny kuličky a dejte je péct na 25–30 minut při 170–180 °C dozlatova.

Chvíli před koncem pečení buchtiček si připravte vanilkové šodó. Do rendlíku nalijte 200 ml mléka a zahřívejte cca 1 minutu na mírném plameni. Mezitím si ve zbylých 200 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a po ohřátí mléka směs do rendlíku přilijte spolu s medem a 1 lžičkou vanilkového extraktu. Vezměte si metličku a obsah rendlíku za stálého šlehání zahřívejte na mírném plameni přibližně 2 minuty do zhoustnutí.

Pokud šodó nevyužijete hned po uvaření, přelijte jej do skladovací nádoby a překryjte potravinovou fólií, abyste předešli vzniku krusty – před podáváním už pak stačí jen krátce rozehřát v rendlíku.

Hotové šodó rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte upečené buchtičky a podávejte.

Poznámky

Pokud byste buchtičky chtěli dosladit, každou porci posypte 5 g třtinového moučkového cukru.