Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Brokolicová polévka s celerem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Brokolicová polévka s celerem

35 min 23 min Snadné 4 porce

Brokolici milujeme nejen jako přílohu, ale také zapečenou třeba se sýrem. Brokolicová polévka však také není k zahození. S celerem se skvěle doplní a dodá vám do těla spoustu vitamínů.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

152 kcal 6g Bílkoviny 7g Tuky 18g Cukry

Suroviny

brokolice, prepustene-maslo-ghee, olivovy-olej, cibule-salotka, cesnek, celer, rozmaryn, zeleninovy-vyvar, sul, pepr

Instrukce

Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky.

Nyní si v hrnci rozehřejte přepuštěné máslo společně s olivovým olejem, přidejte nakrájenou šalotku a opékejte zhru­ba 5 minut na středním plameni. Poté do hrnce přidejte prolisovaný česnek, nakrájený celer a sušený rozmarýn a vše opékejte ještě pár minut.

Následně do hrnce přidejte růžičky brokolice a zeleninový vývar a celou směs přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na mírný až střední stupeň a vařte 10–15 minut do změknutí brokolice.

Poté polévku odstavte, nechte trochu vychladnout a násled­ně ji rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.

Rozmixovanou polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do 4 talířů a podávejte.

* Přepuštěné máslo je máslo, které prošlo varem a je zbavené vody a mléčné bílkoviny – zbyde tedy téměř čistý mléč­ný tuk. Chutná jako běžné máslo s mírně oříškovou příchutí. Hlavní výhodou přepuštěného másla je jeho delší trvanlivost a odolnost vůči vyšším teplotám, která přijde vhod hlavně při smažení.

Poznámky

Z použitého množství vývaru vznikne velmi hustá polévka. Pokud jste zvyklí na řidší, přidejte vývar navíc nebo obyčejnou vodu. Hotovou polévku můžete ozdobit piniovými oříšky a zakysanou smetanou.