Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramborový koláč se šunkou a pórkem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Bramborový koláč se šunkou a pórkem

76 min 56 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

352 kcal 26g Bílkoviny 15g Tuky 27g Cukry

Suroviny

brambor, porek, kureci-maso, repkovy-olej, tymian, smetana, mleko, vejce, tvrdy-syr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a vložte do většího hrnce.

Nakrájené brambory zalijte studenou vodou, osolte a vodu v hrnci přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na střední a brambory vařte 14–16 minut, dokud nebudou měkké.

Než se brambory uvaří, nakrájejte pórek a šunku na tenké nudličky a v pánvi si na středním plameni rozpalte 2 lžíce oleje.

Do rozpáleného oleje přidejte nakrájený pórek, šunku a sušený tymián a vše opékejte 5–6 minut na středním plameni za občasného míchání.

V mezičase si dejte předehřívat troubu na 200–205 °C a nachystejte si zapékací nádobu (30 cm × 25 cm).

Po 5–6minutovém opékání pak do směsi v pánvi přilijte smetanu na vaření a následně celý obsah pánve přelijte do připravené zapékací nádoby.

Až se dovaří brambory, sceďte je, vraťte je do hrnce a přilijte k nim mléko.

Poté obsah hrnce rozmačkejte dohladka mačkadlem na brambory, do výsledné směsi přidejte žloutek, sůl a pepř a promíchejte.

Vzniklou směs rozprostřete na opečenou směs v zapékací míse a navrch bramborové vrstvy pak najemno nastrouhejte eidam.

Zapékací nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 200–205 °C.

Po uvedené době nádobu vyjměte, hotový bramborový koláč nakrájejte na 4 porce a podávejte.

Poznámky

Žloutek můžete vynechat – počítejte však s tím, že kaše bude mít méně intenzivní barvu a sušší konzistenci.