Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramborové šišky s mákem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Bramborové šišky s mákem

75 min 60 min Snadné 4 porce

Kdo by neměl rád poctivé staročeské jídlo z dob našich babiček jménem šišky s mákem? Pojďte si s námi dopřát trochu nostalgie a připravte si je z pohodlí domova na zdravější způsob se špaldovou krupicí a medem. Přejeme dobrou chuť.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

482 kcal 16g Bílkoviny 16g Tuky 69g Cukry

Suroviny

brambor, spaldova-krupice, vejce, prepustene-maslo-ghee, svestky, med, mak, sul

Instrukce

Brambory omyjte (zatím neloupejte), připravte si hrnec, napusťte do něj vodu a přiveďte k varu.

Poté do hrnce přidejte brambory, hrnec přiklopte pokličkou a brambory uvařte na mírném plameni doměkka (potrvá to přibližně 30–40 minut – záleží na velikosti brambor).

Uvařené brambory poznáte tak, že když do nich píchnete nožem nebo vidličkou, budou měkké a hrot jimi snadno projede.

Po uvaření brambory oloupejte a nechte vychladnout.

Nyní můžete začít připravovat bramborové šišky. Vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle, v míse je smíchejte se špaldovou krupicí, vejcem a solí a vypracujte těsto.

Následně si dejte vařit vodu do hrnce a mezitím z připraveného těsta vytvarujte šišky přibližně 5 cm dlouhé a 1 cm silné.

Až voda v hrnci začne vřít, vložte do ní šišky a nechte je vařit na středním plameni tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu – ihned poté je z hrnce vyjměte, aby se nerozvařily.

Až se dovaří šišky, připravte si větší pánev a nakrájené švestky. V pánvi rozehřejte 1 lžíci přepuštěného másla, přidejte švestky a opékejte je cca 5–7 minut na středním plameni.

Poté pánev odstavte, přidejte do ní 2 lžíce medu a zamíchejte.

Následně na pánev přidejte uvařené šišky a promíchejte je se švestkami a medem.

Šišky se švestkami rozdělte do 4 talířů, každou porci posypte mletým mákem a podávejte.