Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramborové suflé

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Bramborové suflé

55 min 35 min Střední 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

378 kcal 34g Bílkoviny 11g Tuky 36g Cukry

Suroviny

brambor, vejce, mleko, kruti-maso, parmazan, petrzelova_nat, kyprici-prasek, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 180 °C.

Nachystejte si větší misku a na jemném struhadle do ní nastrouhejte uvařené brambory.

K bramborám přidejte 1 celé vejce, mléko, nakrájenou krůtí šunku, strouhaný parmazán, nasekanou petrželovou nať, kypřicí prášek, sůl a pepř. Poté si vezměte metličku a obsah misky s ní vymíchejte do kompaktní hmoty.

Vzniklou směs nechte cca 5 minut odležet (nejlépe v lednici).

Mezitím si připravte sníh: Nachystejte si vyšší nádobu na šlehání, dejte do ní vaječný bílek a špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte tuhý sníh.

Vyndejte z lednice misku s bramborovým těstem a pomocí stěrky nebo vařečky do ní opatrně vmíchejte ½ připraveného sněhu. Směs přitom míchejte jen zlehka, aby vám ze sněhu nevyprchal veškerý vzduch.

Do misky přidejte i zbývající sníh a opět lehce promíchejte.

Nachystejte si formu na suflé (nebo velký tepluvzdorný hrnek). Zvolenou nádobu zhruba do ¾ naplňte připravenou směsí z misky, poté nádobu přemístěte do vyhřáté trouby a pečte 30–35 minut při 180–185 °C.

Upečené suflé ihned podávejte.

Poznámky

Bílky se nejlépe šlehají při pokojové teplotě – doporučujeme tedy vejce vyndat z lednice alespoň 1 hodinu před použitím.